Somlói galuska: imádjuk készíteni és enni is. – De miről mesél nekünk ez a finomság?

Somlói galuska: imádjuk készíteni és enni is. – De miről mesél nekünk ez a finomság?

Mert a somlai borokat jól ismerjük, a képzettársításokat szeretjük, a régmúltba révedés pedig kifejezetten kedves időtöltésünk…


Bár a helyzet az, hogy máris egy kissé lelombozó évszámmal fogunk előrukkolni, azok számára legalábbis nem puffan egy nagyot az 1958, akik mondjuk József nádor regnálásának idejére saccolták volna a Somlói galuska megszületését.

Történt ugyanis idestova 62 évvel ezelőtt, hogy Gollerits Károlynak, a Gundel Étterem akkori főpincérének eszébe jutott egy izgalmasnak ígérkező édesség-ötlet, amit aztán Szőcs József Béla valósított meg, mint szakmai bennfentes (ő maga a cukrászmesterséget a Gerbaudban tanulta ki annak idején) Gollerits elképzelései alapján. A piskótatészta alapú, csokoládéöntetes, tejszínhabos finomságot meg is versenyeztették még abban az évben a brüsszeli világkiállításon, méghozzá igen nagy sikerrel.

De mitől Somlói?

A Gödöllői-dombság egyik nem éppen magas, 288 méteres dombja, a Somlyó volt az édesség nevének ihletője, legalábbis Szőcs így emlékezett vissza. Azonban a világkiállításon lehagyták az ipszilont a Somlyói galuskáról, így Solmlói galuska néven mutaták be a nagyérdeműnek. Komoly sikere volt, szó szerint falta a zsűri, úgyhogy Szőcsék úgy voltak vele: ha így alakult, hát így alakult, maradjon csak Somlói galuska…

 

Tudatad?
2010-ben “Magyarország Kedvenc Süteményének” választották a Somlói galuskát!