Heim Vadkovászos – Kézműves kenyerünk története (6. rész)

Heim Vadkovászos – Kézműves kenyerünk története (6. rész)

(A vadkovászos kenyér rendszeres fogyasztásának jótékony hatásai – 2. rész.)

Előző heti bejegyzésemben vezettem be, milyen folyamatok teszik a kovászos kenyeret egészségessé. Most mélyebbre merülünk a témakörben.

Mint ahogy már korábban szó volt róla, a bélrendszerünkben lévő baktériumok állapota nagyban befolyásolhatja a közérzetünket és egészségünket. Miközben ezek a mikrobák részesülnek mindazon jóságokból, amelyeket mi megeszünk, cserébe „ők” mindenféle vitaminokat és egyéb jótékony anyagokat termelnek számunkra. Ezért is fontos például egy antibiotikum kúra során, hogy mindenféle probiotikumokkal pótoljuk őket, valamint ilyenkor (és mindenkor) hasznos a különféle fermentált ételek és italok fogyasztása. Gondolok itt olyanokra, mint a különféle joghurtok, a savanyított káposzta vagy éppen a kovászos kenyér. Lássuk, milyen jótékony hatást gyakorolnak a kovászalapú finomságok szervezetünkre!

Baktériumok csatája

A kovászban lévő mikrobákat nem esszük meg, mivel ezek a sütés következtében elpusztulnak, mi „csak” az általuk termelt és lebontott anyagokat fogyasztjuk el.
Ezek viszont a bélrendszerbe jutva nagyban hozzájárulnak az egészséges baktériumállomány kialakításához, ez pedig csökkenti a krónikus gyulladásos bélpanaszok tüneteit, valamint a jótékony flóra kialakulása megakadályozza azon a kórokozóknak az elszaporodását, amelyek jó pár napra ágynak tudják dönteni az embert.

„Az vagy, amit megeszel”

A bélbaktériumok felhőtlen boldogsága és a bőr állapota is nagyban összefügg, tehát az erre érzékenyeknek is javasolt a megfelelő étrend megválasztása. Továbbá a friss kutatási eredmények is arra világítanak rá, hogy a bélbaktériumok amolyan második agyként is részt vesznek életünkben. Hatással vannak kedélyállapotunkra és közérzetünkre, vice versa: károsodásuk egyes pszichés problémák kialakulásában is szerepet játszhat.

Érdemes tehát télen is odafigyelni a megfelelő táplálkozásra, amikor amúgy is kicsit depresszióra hajlamosabb az ember…

A kovász, a kenyér szíve

Ez a szív hozzáad egy keveset a mi szívünkhöz is. Az egészséges baktériumállomány nagyban hozzájárul ugyanis az egészséges vérnyomás szinten tartásához, valamint a cukorbetegség és a vele járó érrendszeri problémák megelőzéséhez. E mellé társul a kovászos kenyér rendkívül alacsony glikémiás indexe is, ennek köszönhetően a diabétesszel küzdők is bátran fogyasztják, amiképpen a magas koleszterinszint csökkentésében is hathatós segítséggel számolhatunk.