Újabb megtiszteltetés – Idén mi készíthettük a Plov-napi üzbég kenyeret

Újabb megtiszteltetés – Idén mi készíthettük a Plov-napi üzbég kenyeret

…ami után az üzbég és a kazah nagykövetség sokat tapasztalt tagjai is csak annyit tudtak mondani jóleső hümmögések közepette, hogy Cпасибо!

Történt ugyanis, hogy Adorjányi Máriusz (“BBQ magyar nagykövet”; a BBQ Expedíció című könyv szerzője és megszállott BBQ guru), valamint az Őrház Chill & BBQ kedves jó pitmastere felkértek engem, mint kiszemelt hozzáértőt és szintén elkötelezett BBQ szerelmest, hogy készítsem el az üzbégek egyik legfontosabb ünnepi fogásához elengedhetetlen kenyérfélét, azaz a lepjoskát.
Nagyon megtisztelő, bár nem kis feladat, hiszen alapvetően nem vagyok jártas az üzbég gasztrokultúra világában – gondoltam magamban, míg Máriuszék előcsomagolták a lepjoska készítéséhez elengedhetetlen szerszámokat, melyeket egy üzbég szakmai körút során sikerült beszerezniük.  – Hát, Endre, ugyebár szereted a kihívásokat – folytattam a belső monológot, majd tanulmányozva az eszközparkot, mély gondolkodásba merültem…

Persze amint azt ez a fotó is jól bizonyítja, minden aggodalmamat félretéve végül azt hiszem sikerült teljesítenem a feladatot, legalábbis a barátságos bólogatások, valamint annak ténye, hogy nem sok minden maradt a nap végére mindabból, amit áthozni/elkészíteni mennyiségi okokból már korántsem volt olyan egyszerű – erre utalnak. Bornemissza Sándor barátom, aki anyanyelvi szintű orosz tudásával igyekezett segíteni nekünk a nyelvi akadályok elhárításában, folyamatosan fordította nekünk a vacsora során a dicsérő, elismerő szavakat, úgyhogy amennyiben nem Sanyi volt a kegyes szabadfordító, tényleg sikerült elkészítünk életünk első közös üzbég ünnepi vacsoráját az Őrházban.

Ezúton is szeretném megköszönni a lehetőséget, s már most nagyon várom a következő koprodukciót! Bármi is történjék a BBQ égisze alatt széles e világban, rám számíthattok! 😉

Heim Endre