“Lakjon jól a falu!” – Dupla Heim-győzelem a főzőversenyen

“Lakjon jól a falu!” – Dupla Heim-győzelem a főzőversenyen

Semmiképpen sem szeretnénk öntelt módon dicsekedni az elért eredménnyel, de ami igaz, az igaz: Heim Ferenc gombás, lilahagymás szarvaspörköltje vadkovászos kenyérrel I. helyezést ért el, míg a Heim Sütöde, mint külön induló (Heim Endre vezetésével) II. helyezést kapott azzal a Pulled Pork tarjával, melyet bécsi kiflibe töltöttünk…

A “Lakjon jól a falu” eredetileg egy hagyományos pörköltfőző verseny volt, ebből fejlődött tovább tematikus versennyé, melyen úgy döntöttünk, mi is megméretjük magunkat, hiszen miért is ne.

Heim Ferenc szarvaspörköltje sokak szerint valódi költemény lett. Pedig a recept egy kósza baráti beszélgetés során került csupán hozzá. Lényege nem más, mint hogy szárított vargányát és friss csiperkét kell megfelelő formában vegyíteni. Mangalica zsíron pirított lilahagymával készült vadkovászos kenyér került mellé. Tényleg, mint i-re a pont…
Vicces, hogy Heim Ferenc arra a kérdésre, hogy recept nélkül hogyan készítette volna el a pörköltet, annyit válaszolt, hogy biztosan nem jutott volna eszébe többféle gombát egybekeverni.
A recept eredetije végén egyébként így szólnak a zárósorok: “Vendégeink ovációját a zsenikre oly jellemző alázattal fogadjuk, és arcunkon szerény mosollyal a mennybe megyünk…”

Endre az utóbbi időben egyre többet foglalkozik a különféle húsok legkülönfélébb elkészítési fortélyaival, ahogyan összetett, izgalmas fűszerkeverékekkel is, így aztán rendkívül kézenfekvőnek tűnt, hogy kössünk össze mindent, amit szeretünk: húsok, fűszerek, pékkülönlegességek. Így született meg az ezüst érmes pulled pork tarja.

Endre igyekezett az üde vonalra fektetni a hangsúlyt, így a pulddpork-hamburger zsemle-coslow háromszög helyett édesköményes almás limeos feltét került terítékre, végül mindez bécsi kifliben kapott helyett. A hústépést Endre borral végezte, többek között ennek is köszönhetően fantasztikusan omlós lett a hús, az enyhén cseres ízek pedig tökéletes harmóniába kerültek a feltéttel.

Ezt a feltétet pedig Mester Miklós álmodta meg, míg a speciális fűszerkéreg forrása a jó öreg Őrház Chill&BBQ volt: külön erre az alkalomra készítettek számunkra egy remekbe szabott rubot, melynek összetevői titkosak maradtak, ám aki kóstolta, jól tudja, hogy oregano és chili egész biztosan helyet kapott benne. Ahogyan egy csipet Fergana-völgyi hegyi kömény is…

A nap remekül sikerült, az ételeket imádta a közönség, egy morzsa sem maradt semmiből.
Ahogyan mondani szokás: ők voltak azok, akiknek aztán tényleg érdemes főzni.

Nagyon köszönjük a hatalmas érdeklődést, az elismerést és hogy eltölthettünk együtt egy fergeteges napot!