Vadkovászos kenyér parajdi sóval – Így tökéletes

Vadkovászos kenyér parajdi sóval – Így tökéletes

paraji sóbánya lépcső

…derült ki nemrégiben. Gondoltuk ugyanis, hogy a vadkovászos kenyér, mint igazi kézműves termék, minden alkotóelemét tekintve tökéletes kell legyen.
Jöttünk, láttunk, sütöttünk! Ismét.

Volt már szó, nem is egyszer a Vadkovász Napokon pékségeikben is megkóstolható vadkovászos kenyérről, mely nem csupán sütödénk legújabb terméke, de egyben az első olyan kenyérféle repertoárunkban, ami egész egyszerű technikai magyarázatok okán nem készülhet nagy mennyiségben, hiszen lényegét tekintve teljes egészében kézműves péktermékről van szó, melynek alapanyagai minden mást kizárva a víz, a liszt és a só. Az eredmény pedig -aki már kóstolta, az tudja –  önmagáért beszél.

Mutatjuk is a legfrissebb példányt, egyenesen a kemencéből:

vadkovászos kenyér

 

 

Ugye, milyen szép? Kár, hogy az illatát és az ízét itt a weboldalon nem tudjuk prezentálni.
Ugyanilyen kenyeret készítettek évszázadokkal ezelőtt is őseink a szépen “nevelgetett” vadkovász áldásos segítségével.
Ennek a csodás kenyérnek az eddigieken felül azonban van még egy különlegessége: ő már  – nem kevés kísérletezés és szakmai diskurzus eredményeképpen – Erdély leghíresebb, és egyben világhírű sólelőhelyének, a parajdi sóbányának gyümölcsével, parajdi sóval készült.

“Só, só, hát nem mindegy?”

– teszi fel az ember a kérdést, elsőre jogosnak tűnő könnyedséggel. Egészen őszintén kijelenthetjük immáron, hogy egyáltalán nem mindegy. Már amennyiben minden ízében különleges kenyeret szeretnénk, ráadásul olyan alapanyagokból, amelyek évszázadok, sőt, évezredek óta itt vannak tőlünk egy karnyújtásnyira, mondhatni: organikus jelenlévők a Kárpát-medencében.
A hagyományos asztali sóval kapcsolatban mára sikerült bebizonyítani, hogy sokkal jobban járunk, ha olyan alternatíváit alkalmazzuk a konyhában, mint a himalájai só, vagy épp a parajdi só. De mi a különbség?

A parajdi só az egyik legegészségesebb sófajta a világon

parajdi erdély magyar földön sóbánya

 

Manapság egyre több helyütt kapni himalájai sót, ami hatalmas szerencse és egyben könnyedén kiaknázható lehetőség is egészségünk megóvására nézve, hiszen a hagyományos konyhasóval szemben a himalájai só 84-féle különböző ásványi anyagot tartalmaz. Akárcsak a parajdi só!

Egészséges, finom, annak köszönhetően pedig, hogy az évmilliókkal ezelőtt volt mélytenger iszapjából származik, olyan ásványi anyagokban is bővelkedik, mint a valódi himalájai sófajtán kívül egyetlen más típus sem a világon. Mértékkel fogyasztva nemhogy nem okoz vese- és egy egyéb szervi problémákat, de kimondottan egészséges.

Előszeretettel javasoljuk, hogy Te is főzz inkább ezzel odahaza, vagy ha jobban tetszik az alternatíva, akkor himalájai sóval. (Parajdi sót használni talán azért lehet jobb döntés egy kicsivel, mert amellett, hogy valódi erdélyi terméket vásárolsz, a környezetnek is kedvezel azzal, hogy csupán néhány száz kilométeres szállítás környezetterhelésével kell számolni, szemben a himalájai só esetével, mely sok tízezer kilométerről érkezik az európai üzletek polcaira.)

Ha érdekel, szeretnél Te is otthonra parajdi sót, vagy bármilyen parajdi sótermékeket, kattints ide. Mi tőlük szerezzük be a vadkovászos kenyérhez a hozzávalót, és csak dicsérni tudjuk őket.

A parajdi sóbányába egyébként mindenképp látogass el, ha még nem jártál a Hargitának ezen a pontján.
Mert amellett, hogy rendkívül egészséges a bánya látogatható termeinek levegője (sokan kifejezetten gyógyulni mennek Parajdra), ráadásul óriási kalandpark is helyet kapott odalent (a gyerekek sem unatkoznak), 1993 óta itt található – megint csak ezt kell mondjuk – az a világviszonylatban egyedülálló, ökumenikus kápolna is (a fenti képen ez látszik), amit 1993-ban szenteltek fel a székelyek Nepomuki Szent János tiszteletére.

Erdely_Parajd_sobanya_03


Kövess bennünket a Facebookon is! – Heim Sütöde