Mennyiben érinti sütödénket az új élelmiszeripari törvény?

Mennyiben érinti sütödénket az új élelmiszeripari törvény?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A legújabb élelmiszeripari törvénymódosítás elsősorban a különféle élelmiszerek elnevezése és összetétele kapcsán lehet érdekes a vásárlók számára.

Jó, hír azonban, hogy a Heim Pékség termékpalettája marad a régi!

Egy új szabályozás most alaposan megreformálja az élelmiszeripart a törvényhozók szándékai szerint. A cél ugyanis, hogy csak és kizárólag azon termékeken szerepelhessen egy-egy elnevezés, amelyek kapcsán összetételüknek megfelelően a névadás nem „hazugság”.

Hivatalosan is megkülönböztetésre kerül például a rozskenyér és a rozsos kenyér.

A Magyar Pékszövetség nem akar esélyt adni a vásárlók becsapására

Mi a Heim Pékségnél hosszú évek óta arra törekszünk, hogy minél nagyobb arányban használjunk fel organikus alapanyagokat termékeink készítése során, illetve sosem nevezünk el alaptalanul például teljes kiőrlésű kenyérnek egy olyan sütőipari terméket, amely csupán néhány százalékban tartalmaz teljes kiőrlésű lisztet. Prémium pékségekben ez egyébként nem is történhet másképp, legalábbis szerintünk nem. Az utóbbi időszakban azonban egyre több olyan sütöde és áruházlánc (többnyire olcsó) termékei is megjelentek a piacon, melyek elnevezése és összetétele között sajnos nem volt túl sok kapcsolat. 2017. június 23-tól mindez radikálisan megváltozik.

A Heim Pékség ezúttal is a minőségre szavaz

Igaz tehát, hogy komoly változásokra számíthat a pékszakma, ugyanakkor szeretnénk ezúton is megnyugtatni minden kedves vásárlónkat, barátunkat, hogy a Heim Pékség termékeinek sem a neve, sem az összetétele nem fog változni, hiszen mi a kezdetek óta a lehető legmagasabb minőségre törekszünk.
Ennek adatszerű bemutatására – a teljesség igénye nélkül – az alábbiakban szeretnénk szentelni néhány sort. Idézzük a pontos, vonatkozó szövegeket, majd mutatjuk, hogy sütödénkben „hogy áll a szénája” az adott terméknek.

Rozskenyér – Rozsos kenyér

A szabályozás értelében az a kenyér nevezhető rozskenyérnek, amelyben a rozstartalom szintje legalább 60 százalék, szemben az eddigi 40 százalékkal. Amennyiben a rozstartalom nem éri el
60%-ot, már csak a rozsos kenyér megnevezést lehet csak használni akkor, ha legalább 30% rozsőrleményt tartalmaz a kenyér. Ehhez eddig elég volt mindössze 15,1 százaléknyi rozstartalom is.

Német rozskenyér (Heim Pékség)

Német rozskenyér

Alpesi rozsos kenyér

Alpesi rozsos kenyér

Rozsos-korpás kenyér

Rozsos-korpás kenyér

Kukoricás-rozsos kenyér (Heim Pékség)

Kukoricás-rozsos kenyér

Német rozskenyerünk magasan hozza a szabályzatban foglaltakat, hiszen rozsliszttartalma 60%.

Ugyanez a helyzet a Heim Pékség alpesi rozsos (40%), rozsos korpás (30%) és kukoricás rozsos kenyerével (40%) is.

Teljes kiőrlésű péktermékek

Ezentúl csak is azok a termékek számítanak teljes kiőrlésűnek, amelyek bizonyítottan 60 százalék, vagy afeletti mértékben tartalmaznak teljes kiőrlésű lisztet. Eddig ehhez elég volt 5 százaléknyi teljes kiőrlésű liszt is.

Teljes kiőrlésű kenyér (Heim Pékség)

Teljes kiőrlésű kenyér

Pékségünk teljes kiőrlésű kenyere ezen kritériumnak tökéletesen eleget tesz, tehát itt is minden marad a régiben.

Graham-lisztből készült termékek

Ugyancsak jelentős arányban változnak a Graham és a tönkölykenyerek minimumkövetelményei is. A Graham kenyér esetében minimum 90 százalékban kell graham lisztet használni sütésnél és legfeljebb 10% lehet az egyéb búza vagy rozsőrlemény mennyisége.

Termékpalettánkon nem szerepel sem a Graham kenyér, sem pedig a tönkölykenyerek altípusai.

Fontos tudni azonban, hogy a Graham-kenyér nem a teljes kiőrlésű kenyér szinonimája, hiszen míg a teljes kiőrlésű liszt a búza magját, csíráját és héját is tartalmazza, addig a Graham csupán a magot és a csírát. Mi tehát ezt a típust nem gyártjuk.

Tönkölykenyerek

Ugyancsak jelentős arányban változik a tönkölykenyerek minimumkövetelményei is, 60 százalék tönkölyliszt az alsó határértéke, és legfeljebb 40% egyéb búza vagy rozs őrleményt tartalmazhat.”

Tönkölyös-hajdinás kenyér (Heim Pékség)

Tönkölyös-hajdinás kenyér

Tönkölyös-hajdinás kenyerünket a kezdetek óta úgy sütjük, hogy a folyamat maximálisan megfelel a mostani előírásoknak is.

 

Kukoricás és burgonyás kenyerek

A kukoricás és burgonyás kenyeret csak akkor lehet nevén nevezni, ha minimum 5 és 5,5 % -nál több kukorica vagy burgonya őrleményt tartalmaz!”

Kukoricás kenyér (Heim Pékség)

Kukoricás kenyér

Burgonyás kenyér (Heim Pékség)

Burgonyás kenyér

Mind kukoricás, mind burgonyás kenyerünk megfelel az említett kritériumnak.

 

A „Házi kenyér” megnevezésről

A HÁZI KENYÉR ELNEVEZÉS MEGSZŰNIK, helyette az ebbe a csoportba
tartozó termékeket fehér-, vagy búzakenyérként lehet forgalomba hozni.”

Búzakenyér (Heim Pékség)

Búzakenyér

Búzakenyerünk gyártása során eleve kétféle lisztet használunk fel (BL65, BL112). Előbbit szinte teljes egészében a magrész alkotja, míg utóbbiban nagyobb arányban van jelen a búza héjszerkezete.
Itt tehát van változás, hiszen az eddig „Házi jellegű kenyér” néven árult kenyérfélénk nevet vált, s innentől kezdve klasszikusan „Búzakenyér” felirattal találja majd meg polcainkon.

Fontos tudni ugyanakkor, hogy 2017. június 23-tól „fehér kenyérnek” kizárólag azokat a kenyérféléket nevezhetjük hivatalosan, amelyek teljes egészében BL80-as lisztből készülnek.

Reméljük, hogy cikkünk Önnek is hasznos információkkal szolgált.

Fontosnak tartjuk, hogy vásárlóinkat olyan eseményekről és hírekről is tájékoztassuk, amelyek a tudatos vásárláshoz segítik hozzá mindazokat, akik számára valóban nem mindegy, hogy mi kerül otthon az asztalra.


További információkért és érdekességekért kövessen bennünket a Facebookon is!