Megújult német rozskenyerünk!

Megújult német rozskenyerünk!

malata

A folyamatos megújulás jegyében – mely kezdetektől a Heim Sütöde filozófiájának szerves része – most német rozskenyerünk újjászületésének részleteit szeretnénk megosztani veletek.  

mal2

Köztudott, hogy a rozs az egyik legegészségesebb gabona. A rozsból készült kenyérfélék magasabb tápértékkel rendelkeznek, jobban laktatnak, és magas rosttartalmuk miatt az emésztésre is jótékony hatást fejtenek ki. 

A rozs rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz: többek között kálium, kálcium, foszfor, vas, cink, magnézium és szelén, valamint B1 és B3 vitamin is számottevően megtalálható benne. 

Ezek persze csak száraz adatok, mégis fontosak. A rozs egy csodálatos alapanyag, ezt mi régóta tudjuk, és ezért nagyon szeretünk vele dolgozni.
Kísérletezéseink eredményeként német rozskenyerünk egy ideje már nem csupán 60%, de immáron 70% rozsliszttel készül. Ez azért nagy dolog, és azért vagyunk méltán büszkék erre az eredményre, mert a rozzsal közel sem olyan egyszerű elérni ilyen magas számot úgy, hogy az ne menjen a kenyér élvezhetőségének rovására. Sokan próbálkoznak vele és belebuknak.  A rozsnak ugyanis alacsonyabb a sikértartalama, mint a hagyományos kenyérnek.

mal3

A sikér az a búzában és gabonában megtalálható fehérje, amely rugalmassá teszi a tésztát, keléskor ugyanis – akár egy pókháló – nem engedi hogy a képződő gázbuborékok kiszabaduljanak – így lesz “magas” a kenyér és ezért nem esik össze.

A rozskenyeret ezért muszáj más liszttel is keverni, hogy a kenyér ne essen szét teljesen, vagy ahogyan mi itt a sütödében emlegetjük a folyamatot: nehogy szétcsattanjon vagy ellapuljon.
Rozskenyerünket maláta- és komlókivonattal dúsítottuk, melynek köszönhetően kenyerünk ízvilága még zamatosabb, állaga pedig pont optimális lett: kívül ropogós, belül omlós és puha.
A rozskenyér íze erőteljesebbnek tűnhet mindazok számára, akik a megszokott fehér kenyereket fogyasztják rendszeresen, azonban mindenképpen érdemes esélyt adni neki, ugyanis

“a rozskenyér ízébe nagyon könnyű beleszeretni.”

 

A rozskenyér ízében a savfok a savanyúsággal kellemes harmóniát alkot, aromavilága pedig malátás, fűszeres.
Állagának egyik legfontosabb jellemzője, mely miatt sokan szeretik, nem más, mint az, hogy a hagyományos fehér kenyérrel ellentétben belseje szaftos és lágy, és mindenekelőtt tovább marad friss.

Ha szeretnéd megkóstolni új rozskenyerünket, ajánljuk figyelmedbe az egészen április végéig tartó KÁVÉ+SZENDVICS AKCIÓNK keretein belül is választható, népszerű Tojásos szendvicsünket, melynek szintén német rozskenyerünk az alapja.


 

Kövess bennünket a Facebookon és tudj meg minél többet termékeinkről, újdonságainkról és aktuális akcióinkról!