…és ha a vendégségben az ajándék bor mellé vadkovászos kenyér is kerülne?

…és ha a vendégségben az ajándék bor mellé vadkovászos kenyér is kerülne?

IMG_5027_javítva

Amikor az ember vendégségbe indul, többnyire igyekszik valami kedves aprósággal is készülni: egy különleges csokoládéval, vagy bonbonnal, esetleg egy üveg finom borral.
Ám ha a borhoz kiválóan passzoló finomságot is választ, nos, az már egy egészen más dimenzió…

IMG_5033

Az utóbbi évtizedben szép lassan – ha élhetünk a kifejezéssel – visszaszivárgott a minőségi bor a magyar emberek szívéhez, ugyanakkor talán egyszer és mindenkorra rögzült bennünk az is, hogy egy üveg jó borért bizony nem kell feltétlenül Franciaországba utaznunk. A magyar bor világszínvonalú. Ezt az a számos nemzetközi aranyérem és kitüntetés is jól példázza, melyek ázsióját évről évre csak öregbítik legkiválóbb borászaink.

A dunabogdányi Cirpi Borházban is megtaláljátok a legnagyobb nevek csodás borait: Holdvölgy pincészet Mád, Jandl pince Fertőrákos, Bárdos pincészet Mártraalja.
Hazánk kiemelt bortermelő vidékeinek bármely lankájáról választhatsz bort kedved szerint Balogh Arnóék polcairól. Sőt! Ha átugrasz hozzánk, ajánlunk mellé egy egészen különleges „borkorcsolyát” is.

„A legegyszerűbb borágy a füstölt szalonna kenyérrel és zöldpaprikával”

Hála az égnek, azzal, hogy visszatért a magyar bor az igényes fogyasztók világában az őt megillető, dobogós helyre, egyben a borok mellé tálalható apróságok kapcsán is tisztábban látunk.
Ma már tudjuk, hogy amiképpen arra sok-sok évtizeddel korábban, akkor még sajnos süket fülekre találva Hamvas Béla is felhívta a figyelmet A bor filozófiája című, töredékben maradt munkájában: a legegyszerűbb hús- zöldség- és kenyérfélék sokszor bizonyulnak tökéletes választásnak egy-egy borfajta mellé, a túlbonyolítás nem feltétlenül szerencsés. Hamvas szerint például az arácsi borhoz legjobban a fokhagymás lángos illik, amiképpen Európa délszaki borai mellé sült halat kell enni.

IMG_5032

Mi is megengednénk magunknak – Hamvas után szabadon – egy, az író emlékének nagy tisztelettel adózó javaslatot, mindazok számára, akik Dunabogdányban járnak, esetleg átutaznak, s barátaikhoz, kedves ismerősükhöz igyekeznek:

Válassz ki egy kellemes vörösbort a villányi borvidékről (egy cabernet franc, vagy egy igazán karakteres cabernet sauvignon mellett dönteni sosem balgaság), majd ugorj át hozzánk a Heim Sütödébe, és vigyél a bor mellé egy szép vadkovászos kenyeret is!
Ez az a kenyérfajta, mely teljes egészében kézműves módon készül, tehát tényleg olyan, mint azok a hagyományos változatok, melyeket 150-200 évvel korábban fogyasztottak őseink, minden bizonnyal felkeltené Hamvas érdeklődését is (aki egyébként nem messze tőlünk, Leányfalun élt hosszú ideig).
Ha többet szeretnél tudni különleges vadkovászos kenyerünkről, kattints ide.

Biztos lehetsz benne, hogy vendégeid ha először meg is lepődnek, amint kibontjátok a bort és törtök hozzá egy falat kenyeret, az első korty után azonnal érteni fogják, hogy mi ez az egész.
Még az is lehet, hogy egy kis húsos szalonna és egy darab friss zöld paprika is előkerül valahonnan…


Tipp: Közös, baráti beszélgetések, esték alkalmával beszéljetek össze, vállaljon magára mindenki egy részt a borvacsora hozzávalóinak beszerzéséhez. Válasszátok ki az este aktuális borfajtáit és nézzetek utána a hozzájuk legjobban passzoló ételeknek (olívabogyó, dió, mogyoró, mandula, sajtok, vadkovászos kenyér, füstölt húsok, friss paprika, friss paradicsom, aszalt paradicsom, stb.).
Ne feledjétek! A bor filozófiája kötet remek ötletekkel szolgál, ha nem vagytok biztosak benne, hogy mely borfajta mely alkalmakhoz illik a legjobban, esetleg a legfinomabb falatok kiválasztása kapcsán jönne jól egy kis segítség.


 

Ne maradj le semmiről! Kövesd a Heim Sütödét a Facebookon is!