A legendás dunabogdányi kakaós csiga

A legendás dunabogdányi kakaós csiga

2017-06-07 11.18.40

Van egy termékünk, melynek híre az elmúlt évtizedek alatt bejárta az egész országot, sőt!
Több ezer kilométerre Dunabogdánytól is ismerik. Igen, a bogdányi kakaós csigáról lesz szó!

 

A kakaós csiga úgy összességében minden magyar péksütemények között a legismertebb és legnépszerűbb péktermék. Több, mint száz éve, 1908-ban készítettek először kakaós tekercset innen nem messze, Gödön. Eredeti neve csokoládés tekerge volt, de a kakaós csiga elnevezés valahogy jobban kiállta az idők próbáját.

A legfinomabb dunabogdányi kakaós csiga elkészítése igen nagy körültekintést igényel.
Természetesen minden az alapanyagoknál kezdődik.
Alapja a valódi leveles tészta, melyből egyébként mákos és diós búrkiflink, ízes levelünk és népszerű túrós táskánk is készül. Lényege, hogy a zsiradékréteggel elválasztott, hajszálvékony tésztarétegek szép lassan szétválnak a forró gőz hatására, így alakítva ki azt a semmilyen más tésztafélével össze nem keverhető jelleget, mely tehát kakaós csigánk egyik legfontosabb alapvetése.

Fontos, hogy a kakaós csiga tekert tésztarétegei tökéletesen illeszkedjenek egymáshoz, s minél több tekerésre legyen lehetőségünk. A rétegek között a forró gőz hatására a kakaó és a cukor egyvelege pedig csodásan karamellizálódik (ez a finom keverék folyik le lassan a csiga aljára is), létrehozva ezzel a dunabogdányi kakaós csiga egyedülállóan különleges, de annál egyszerűbb és természetesebb összetevőjét, a ropogós karamellborítást. 2017-05-18 14.45.06

A tésztarétegek tökéletességéhez azonban kifogástalan asztalra is szükség van.
Mi egy 6 méter hosszú, 1,25 méter széles, gőzölt bükkfából készült, teljesen egyenes asztallapot használunk, így lehetséges, hogy kakaós csigáink minden időben első osztályú péktermékek, s minden egyes darabnál meg tudjuk oldani azokat az apró trükköket, melyek a dunabogdányi kakaós csigát magasan kiemelik a megszokott péksütemények sorából.

Kóstolta már, ugye? Hát persze. Mi sem tudunk neki ellenállni…


Merüljön el sütödénk rejtelmeiben a Facebook segítségével is!