5 érdekesség vadkovászos kenyerünkről

5 érdekesség vadkovászos kenyerünkről

20773630_10155151086013558_537521004_o (1)

Hagyományos őrlésű lisztből

Jó minőségű, belevaló vadkovászos kenyeret kizárólag tradicionális őrlésű lisztből lehet készíteni. Mi a szigetszentmiklósi Szabó Hengermalomtól szerezzük be azt a lisztet, amely vadkovászos kenyerünk alapját képezi. Ez a családi kézben lévő kis malom hamarosan megünnepelheti alapításának 100. évfordulóját, és viharos: világháborúkkal, gazdasági válságokkal, és a politikai változások hullámverésével tarkított fennállása során egy percre sem engedett az alapító nagyapa által megkövetelt minőségből. Vadkovászos kenyerünk friss ropogósságában 100 év őrlőmunkájának ízélménye van jelen.

IMG_4486

Élesztőmentesen/adalékanyagok nélkül

A vadkovászos kenyerünkhöz használt liszt garantáltan mentes mindenféle adalékanyagtól, és lisztjavítószertől. Manapság egyre többen esküsznek a kézműves termékekre, és bár az adalékanyagok használata korántsem ördögtől való dolog (amennyiben minőségi adalékanyagról beszélünk), azok számára, akik a kézműves termékekre voksolnak, jó szívvel ajánlhatjuk vadkovászos kenyerünket. Arról nem is beszélve, hogy az élesztő alig 100, míg a vadkovász több 1000 éve része a hétköznapjainknak.

2017-07-25 15.55.43

Ínyencség

Ropogós héj, kellemesen savanykás ízvilág, ráadásul nem is morzsálódik. Vadkovászos kenyerünk kiváló alapja lehet az otthon elkészített ínyenc-szendvicseknek. Akár hajszálvékonyságú szeletekre is vágható úgy, hogy közben nem forgácsolódik szét. Így két szelet közé bőséggel halmozhatunk finomságokat, hogy a hangsúly ne a kenyéren legyen, s közben a háttérben mégis megmaradjon annak kellemesen-savanykás alapíze. Persze egy ilyen kenyérkülönlegességben éppen az a jó, hogy akár egy kevés házi vajjal is mennyei.

IMG_4376_1500

Maga az élet

A vadkovász él, ahogy azt előző blogbejegyzésünkben megírtuk, etetni kell. Ha nem figyelünk oda rá, elhal, használhatatlanná válik. A vadkovászos kenyér odafigyelést igényel, a péknek hosszú órákat kell az előkészítésnek szentelnie, hogy végül kisüthesse ezeket a szépségeket. Ipari mennyiségben, és ütemben lehetetlen elkészíteni: a vadkovászos kenyér rákényszerít minket, hogy lassítsunk egy kicsit. A Heim Pékség számára ez a szakmával, és a vásárlókkal való bensőséges kapcsolat kifejeződése: maga az élet.

20773630_10155151086013558_537521004_o (1)

Egy falatnyi időutazás

Vadkovászos kenyerünk a múltat idézi, egy falatnyi időutazás a 21. századból, vissza egészen az időszámításunk előtti homályos időkig, amelyről alig tudunk valamit, de mégis benne van a mozdulatunkban, amikor felvágjuk a ropogós, meleg kenyeret.

Kövessen minket Facebook oldalunkon is!